Iets voor jou?
Samen sterker voor duurzame inzetbaarheid – door het vroegtijdig herkennen en duurzaam aanpakken van psychosociale risico’s. Wil je als HR of preventieadviseur je rol versterken in het omgaan met uitval én het voorkomen ervan? Schrijf je dan in of neem contact op voor meer informatie.
Deze opleiding biedt preventieadviseurs én HR-professionals een gemeenschappelijk kader én concrete tools om werk te maken van duurzame inzetbaarheid.
- Voor HR-professionals: tools om medewerkers te binden en boeien.
- Voor preventieadviseurs: concrete aanpakken om welzijn proactief te versterken.
Wat leer je?
Een medewerker valt uit. Wat nu?
De mailbox blijft onbeantwoord. Collega’s zijn zoekende. En jij vraagt je af: hoe kon dit voorkomen worden? Hoe organiseren en begeleiden we een vlotte terugkeer? En vooral: hoe bouwen we een werkcultuur die uitval voorkomt en mensen aan boord houdt?
Psychosociale risico’s – zoals stress, conflicten of burn-out – zijn vaak een belangrijke oorzaak van uitval. Deze opleiding biedt een concrete aanpak om deze risico’s duurzaam aan te pakken. De opleiding is modulair opgebouwd; elke module bestaat uit 5 lesdagen. Je kiest zelf of je één of beide modules volgt.
Module 1 - Omgaan met uitval en duurzame terugkeer
Focus: van uitvalsignalen tot werkhervatting met aandacht voor beleid, actoren en praktijk.Van stresssignalen tot samenwerking: grip krijgen op uitval en terugkeer.
In deze module leer je uitval vroegtijdig herkennen, medewerkers oplossingsgericht begeleiden en terugkeergesprekken voeren die écht werken. Dankzij samenwerking met andere actoren (bv. arbeidsarts) leer je ook wie welke rol speelt in een goed afgestemd re-integratieproces.
Module 2 - Duurzame motivatie en retentie
Focus: preventie van uitval en versterking van motivatie, veerkracht en samenwerking. Van preventie tot retentie: bouwen aan een motiverende werkcultuur.
We richten ons in deze module op een positieve preventieaanpak en duurzame teamdynamiek.
Ook na deze lessenreeks houden we graag contact met je. Daarom organiseren we jaarlijks masterclasses om nieuwe trends/wetgeving op te volgen, maar ook om te kijken hoe jouw welzijnsplan zich verder uitrolt.
Praktische informatie
- Deze opleiding wordt begeleid door Annick Alders en Frank Van der Elst.
- Annick is jurist bij Cautius. Zij is gespecialiseerd in de psychosociale aspecten van arbeidsveiligheid, verleent hierover advies en geeft bedrijfsinterne opleidingen. Zij begeleidt daarnaast vanuit een oplossingsgericht systeemmodel bedrijven en individuen op zoek naar psychosociaal welzijn. Annick was tussen 2001 en 2019 advocaat bij Crivits & Persyn. Na bijna 20 jaar in de zakenadvocatuur begrijpt zij bij uitstek het moeilijke evenwicht tussen economie en psychosociaal welbevinden. Bovenal weet zij dat zowel werkgevers als werknemers concrete tools en oplossingen willen, in plaats van problemen en beperkingen. Annick publiceert geregeld over de materie.
- Frank is erkend klinisch psycholoog en PAPS. Hij richt zich zowel op de preventieve als curatieve aspecten van psychische problemen bij volwassenen. Dit door ondersteuning te bieden aan zowel het individu (medewerker, bedrijfsleider, leidinggevende) als de context (gezin, team, organisatie). Zijn activiteiten zijn gericht op de bevordering van het algemeen psychisch welzijn op individueel, team en organisatie niveau. Op dit laatste niveau heeft Frank een ruime ervaring bij het opzetten van een welzijnsbeleid, aanwezigheidsbeleid en re-integratie beleid of het voeren van risicoanalyses inzake psychosociale aspecten.
- Deze opleiding komt in aanmerking als bijscholing voor preventieadviseurs.
- De prijs is inclusief lunch, dranken, studiemateriaal, deelnameattest én enthousiaste lesgever(s).